Pred prihodom

1. Pred odhodom na dopust se pozanimajte kakšne so možnosti namestitve, preberite si zahtevane pogoje in si zagotovite mesto v mačjem hotelu. Pokličite nas na telefon 041 228 702 ali nam pišite po e-pošti  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

2. Prepričajte se, da je vaša mačka zdrava in ima opravljena vsa potrebna cepljenja. Razmislite, ali ima vaša ljubljenka kakšne posebnosti, na katere je potrebno opozoriti in jih upoštevati.

3. Na dan prihoda pripravite vse potrebno, kar želite, da ima vaša ljubljenka s seboj. Mački prigovarjajte z mirnim glasom in ji ne izkazujte več pozornosti kot običajno, saj bo tako razumela, da se nekaj pripravlja. Prav tako ni priporočljivo pretirano poslavljanje in zaskrbljenost, saj bo mačka razumela nemir v vašem glasu, kar lahko vodi do težav in upiranja rokovanju.

4. Če imate običajno težave, ko jo želite spraviti v prenosno kletko (transporter), jo poskusite nanj navajati počasi. To pomeni, da pustite odprt transporter, v katerem je njej ljuba podlaga, na mački dostopnem mestu. Tako lahko po svoji volji vanj vstopa in izstopa. Ko se bo v transporterju počutila varno, lahko nanj namestite vratca in jih občasno zaprete. Če ostane mirna, ji ponudite priboljšek in jo pohvalite, pobožajte oziroma nagradite na njej ljub način. Če bo mačka navajena na transporter, bo tako za vas kot zanjo odhod lažji in predvsem manj stresen.

5. Če veste, da vaša mačka vožnje ne prenaša dobro, ji lahko pred odhodom v hrane vmešate homeopatske pripravke za pomirjanje ali pa se posvetujete s svojim veterinarjem, da vam predpiše ustrezna pomirjevala. Uporaba pomirjeval je po našem mnenju primerna le v skrajnih primerih, veliko lahko naredite sami s postopnim navajanjem živali na transporter in vožnjo.

6. Na dan odhoda od doma mački umaknite hrano, saj vožnja pogosto povzroča slabost.

7. Pri prevozu mora biti mačka nujno zaprta v transporterju, saj to pomeni varnost tako za vas kot tudi zanjo. Prepričajte se tudi, da je transporter res dobro zaprt, da vam vaša ljubljenka med vožnjo ne bi ušla, kar je dober recept za prometno nesrečo.

8. Priporočljivo je, da s seboj prinesete kakšno stvar, ki diši po domu (ležišče vaše ljubljenke, odejico, igračko ipd.), saj domači vonj pomirja in bo tako prehod lažji. Naredite si tudi seznam vseh posebnosti vaše muce, ki se jih spomnite, in nam jih sporočite.

9. Ko boste prišli po vašo muco in jo pripeljali domov, ji pustite, da sama pride iz transporterja, da ponovno pregleda in prevoha stanovanje ter sama poišče vašo bližino. Nekatere mačke potrebujejo malo več časa, da se prepričajo, da se v času njihove odsotnosti ni nič spremenilo, nekaterim pa je takoj jasno, da so na domačem ozemlju.

10. Če imate možnost in ste z namestitvijo in oskrbo vaše ljubljenke zadovoljni, vam priporočamo, da jo prepuščate v oskrbo vedno na isti lokaciji in istim ljudem, saj si mačka zapomni prostor in ljudi ter ji naslednji prihod ni več tako stresen kot prvič.